Dorp of Buurt?

Afgelopen tijd is er iets heel vreemds gebeurd. We zijn als buurt Brommelen opgewaardeerd tot het dorp Brommelen.

Wellicht is het geen overbodige luxe om binnenkort maar eens contact op te nemen met de gemeente Meerssen. De opwaardering van onze buurt naar een dorp lijkt toch echt zo te zijn, de uitstraling is in ieder geval exact gelijk. Maar wat houd dit nu precies in?

1 reply
 1. Frank van den Hoven
  Frank van den Hoven says:

  Er is aan de status van uw woonplaats-in-praktische-zin niets veranderd hoor met deze borden; buurtschap Brommelen blijft buurtschap Brommelen. Zo’n portaal wil in dit geval zeggen dat je een ‘bebouwde kom’ binnen komt en er dús nog maar 50 km/uur mag, tenzij er iets anders (bijv. 30) staat. Die 50 hoeft er wettelijk niet meer te staan en staat er ook vaak niet meer omdat dat dus de standaard is bij het betreden van een ‘bebouwde kom’. Maar voor de zekerheid plaatst men ze soms nog wel, zoals hier.

  Op het blauwe bord moet wettelijk een naam staan. Meestal is dat de naam van een stad of dorp, soms die van een buurtschap, als die dichtbebouwd genoeg is om een ‘bebouwde kom’ te hebben / binnen een ‘bebouwde kom’ te vallen. Zoals hier. Soms ook de naam van een bedrijventerrein of bungalowpark. Dus een blauw bord op zich zegt niets over de status van de plaats (stad, dorp of buurtschap en in enkele uitzonderingsgevallen dus bedrijventerrein en bungalowpark).

  Overigens heeft uw buurtschap toch al langer blauwe borden, zoals hier?:
  https://www.google.nl/maps/@50.9127414,5.7331367,3a,75y,205.27h,75.99t/data=!3m6!1e1!3m4!1s6nScgPKnMiTWPe2rVyeZxw!2e0!7i16384!8i8192

  Ik verdiep mij o.a. in dit soort zaken omdat ik informatieve pagina’s maak over onze steden, dorpen en buurtschappen. Uw buurtschap Brommelen heb ik beschreven op https://www.plaatsengids.nl/brommelen-geulle.

  Beantwoorden

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *